maanantai 7. joulukuuta 2015

Kuumailmapalloilu


Suomen ilmailuliiton lajeihin kuuluu kuumailmapalloilu, ja Suomessa toimivia kuumailmapalloiluyrityksiä ovat mm. Kymen Pallolennot, Aeronaut, Aerohot, Kokemuskauppa ja Hämeenlinnan alueella toimiva Linnan Pallo.

Linnan Pallo on vuonna 1995 perustettu yritys, jonka päätoimiala on mainos- ja yleisölennot. Yritys myös kunnostaa ja korjaa kuumailmapalloja, toimii maahantuojana ja suunnittelee ja valmistaa mainosvaatteet sekä grafiikat palloihin. Yleisölennätyksessä yritys tarjoaa asiakkailleen noin tunnin mittaisen lennon, mahdollisuuden osallistua pallon pystytykseen ja purkuun, kyydin lähtöpaikalle lennon jälkeen ja vakuutukset. Koko tapahtuma kestää 3-5 tuntia. Yleisölennätyslippu 214€/hlö.


Linnan Pallon lennätyspaikat

Kuumailmapallolennolle lähtemiseen ja taivaalta laskeutumiseen tarvitaan avara paikka, esim. pelto tai hiekkakenttä. Jotta kuumailmapallolla voi lentää, sääolosuhteiden pitää olla hyvät. Pitää olla tyyntä, tuuli saa olla korkeintaan 5m/s, pilvien pitää olla vähintään parin sadan metrin korkeudessa, eikä sadetta tai sateen uhkaa saa olla. Yleisölentoja lennetään useimmiten maaliskuusta lokakuuhun, mutta talvellakin voi lentää.

Pukeutumisen ei tarvitse olla erikoinen. Kuumailmapallolla lennetään 100-500 metrin korkeudessa ja joten pallossa ei ole kylmempi kuin maassakaan, mutta talvilennoille suositellaan lämpimiä kenkiä ja pipoa. Pallo kulkee tuulen mukana, joten korissa on mukavan tyyntä. 

Lennolle voi lähteä kuka tahansa seitsemän vuotta täyttänyt, mutta ohjaaja saa estää asiakkaan lennolle lähtemisen, jos asiakas on päihtynyt tai hänen koetaan aiheuttavan turvallisuusriskin esimerkiksi aggressiivisella käyttäytymisellään. Lentäminen ei vaadi fyysistä kuntoa, mutta korissa ollaan seisten, ja lento kestää yleensä noin tunnin. Etukäteen ilmoitettuna palloon on mahdollista ottaa penkit mukaan. Raskaana oleville lentoa ei suositella, mutta ei ole kiellettyä.

AC/DC konsertin ylilento

Lähteet:


sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Kulttuuritehtävä, Saksa


Saksa on Keski-Euroopassa sijaitseva liittotasavalta, jossa asuu noin 82 miljoonaa asukasta. Saksan pääkaupunki on Berliini ja pääkieli saksa. Berliinin aluella asuu lähes 4 miljoonaa asukasta.

Saksan suurin uskonto on protestanttikristityt ja katoliset, joita kumpiakin on noin 34% väestöstä. Islaminusko on myös yleinen uskonto, ja Saksassa on myös paljon ateisteja.

Kansallisia juhlapäiviä:
15.8. Neitsyt Marian taivaaseenastumisen juhlapäivä
3.10. kansallispäivä
31.10. uskonpuhdistuksen muistopäivä
1.11. pyhäinpäivä



Saksa on taloudellisesti vakaa maa, ja saksalaiset ovat töissään täsmällisiä ja tarkkoja. Laatua vaaditaan ja myöhästely sekä sovittujen asioiden peruminen on epäkohteliasta. Yrityksissä on vahva roolihierarkia, ja kaikkia teititellään. Saksalaisilla on jyrkät mielipiteet ja he usein valittavatkin suomalaisia herkemmin, jos eivät saa rahoilleen vastinetta. Ajanhallinta, täsmällisyys ja aikataulujen tekeminen on tärkeää, ja ajankäyttö halutaan suunnitella tarkkaan etukäteen. Montaa asiaa ei tehdä samaan aikaan, vaan yksi kerrallaan järjestelmällisesti. Oman tilan tarve on vähän pienempi kuin suomalaisilla, eli ihmiset antavat toisten tulla lähemmäksi.

Saksassa on matalan kontekstin kulttuuri, ja asiat sanotaan suoraan, tarkoitetaan mitä sanotaan, faktakeskeistä, eleillä tuetaan puhetta. Kulttuuri on myös vahvasti maskuliininen, ja se tulee esiin etenkin kilpailuissa. Saksalaiset ovat kunnianhimoisia, ja laittavatkin usein asioita ja ihmisiä paremmuusjärjestyksiin. Lapsille opetetaan että voittamien on tärkeää ja heistä pyritään kasvattamaan kunnianhimoisia, jotta he pärjäisivät elämässä.

En osaa sanoa, ollaanko Saksassa enemmän yhteisöllisiä vai yksilöllisiä, koska he näkevät itsensä vahvasti yksilöinä, mutta perhe ja ysätvyyssuhteet ovat tärkeitä. Ystävyyttä tuntemattomien kanssa on vaikea saavuttaa ja se ottaa aikansa, mutta se on aitoa ja lojaalia. Köyhempien kanssa ei haluta ystävystyä.

Brandenburgin portti

Valtaetäisyys on melko samanlainen kuin Suomessa, eli pieni. Vahva hierarkia ei eriarvoista ihmisiä, vaan heidän roolejaan ja asemiaan. Ihmiset ovat tasa-arvoisia ja riippumattomia toisistaan. Omatoimisuus ja itsenäisyys ovat työelämässä arvostettuja piirteitä. Epävarmuutta vältetään, ja kirjoitettuihin faktatietoihin ja sääntöihin turvaudutaan. Ei tykätä ottaa suuria tai vaarallisilta tuntuvia riskejä, koska turvallisuuden tunne on tärkeä.

Saksalaisten täsmällinen aikakäsitys mahdollistaa ohjelmapalveluissa tiukan aikataulun. He eivät pidä monen asian tekemisestä samaan aikaan, vaan haluavat tarkan järjestyksen asioille, mikä kannattaa ottaa huomioon ohjelmapalveluiden suunnittelussa. Saksassa ei myöskään pidetä epävarmuudesta, joten selkeät ohjeet ovat tärkeät, ja suullisia ohjeita tukemaan kannattaa antaa kirjalliset ohjeet. Kunnianhimoisuuden ja paremmuusjärjestysten takia kilpailuluonteiset ohjelmapalvelut saattavat mennä liiallisuuksiin ja yhteistyö tuntemattomien kanssa voi olla vaikeaa. Ohjelmpalvelun ohjaajaa kuunnellaan ja arvostetaan sukupuolesta tai iästä riippumatta. Saksalaiset vaativat laatua ja rahoilleen vastinetta.

Saksan Münchenistä on suora lentoyhteys Kittilään, ja kaikki talvikauden lennot olivat loppuunmyytyjä jo alkukesästä, eli Lappiin on Saksasta ja muualta Euroopasta paljon tulijoita. Suosituimpia lomamatkoja saksalaisten keskuudessa on ranta-, perhe- ja luontomatkat. Saksasta tulee koko ajan enemmän matkailijoita Suomeen, ja vuonna 2014 Suomessa kävi noin 350 000 matkailijaa Saksasta, ja matkat kestivät keskimäärin viikon. Mieluiten saksalaiset suuntaavat Lappiin ja Helsinkiin.

Lähteet:
Kulttuureja ja käyttäytymistä - 90 maata suomalaisittain (1993)
Monikulttuurinen asiakastyö (2014)