tiistai 28. maaliskuuta 2017

kolmanneksi viimeinen harjoitteluviikko


Puolen vuoden mittainen harjoitteluni alkaa käydä huolestuttavan vähiin - kaksi viikkoa jäljellä enää... Ajatuskin, etten enää kauaa pyöri trainee -kyltin kanssa Tornin katon alla tuntuu hassulta.

 Kolmanneksi viimeinen viikko ravintolassa oli rauhallinen. Alkuviikosta pidimme suursiivouspäiviä ja kuurasimme joka nurkan lattiasta kattoon, loppuviikosta asiakasvirta taas yltyi. Olen oppinut viime päivinä myös muutaman uuden juoman. Nyt vielä yksi superpitkä ja rankka työviikko ennen ensiviikkosita näyttöviikkoa ja ammattikoulu olis sitten niinkun siinä!

lauantai 18. maaliskuuta 2017

Juomien myynnin ja tarjoilun työtekniikoita


Työssäoppimispaikkani suosituimpia eri tekniikoita vaativia juomasekoituksia

rakennettavat (myös murskaus, kerroksittain rakentaminen)
- mojito
- gin tonic
- valkovenäläinen
- irish coffee (kerroksittain)

Kuvahaun tulos haulle irish coffee
irish coffee

hämmennettävät
- negroni
- dry martini

Kuvahaun tulos haulle dry martini
dry martini

Näitä kaikkia pääsen töissä tekemään päivittäin useiden muiden drinkkien lisäksi.

ravistettavat, blendattavat ja koneravistettavat juomat on itselle tosi vieraita, vaan kerran oon päässyt aulabaarin puolelle ravisteleen jonkun drinkin!

Loppusuoralla ravintolassa


Superpitkä harjoitteluni Tampereen Grill It! ravintolassa alkaa olla kohta taputeltu. Kolme kokonaista viikkoa jäljellä vielä - mutta se on vain neljäosa koko harjoittelun pituudesta.

Kaikki on mennyt hyvin, olen oppinut paljon ja saanut hyvää kokemusta. Olen päässyt hoitamaan välillä myös isompia ryhmiä, joten vaihteluakin päiviin tulee kivasti. Tällä hetkellä meillä on myös  ketjun yhteinen viinikampanja, jossa kilpailemme toisia ravintoloita vastaan tietyn punaviinin myyntimäärissä. Kaikilla ravintoloilla on yhteinen tavoite, ja voittajaravintola saa virkistysrahaa!

Viimeiset kolme viikkoa menee äkkiä ja lopuksi näytöt alta pois, sitten on koulu taputeltu ja työ respassa alkaa! :)

Majoituspalvelutehtävä


1. Etsi tilastoista/julkaisuista/sanomalehdistä/internetistä majoitusliikkeitä koskevia tilastoja. Mitä asioita saat tilastoista selville?

Etsin netistä tilastoja koskien majoitusliikkeiden käyttöastetta vuoden eri aikoina. Tilastoissa näyttää, että hotelleissa on alkuvuodesta hetken aikaa hiljaisempaa, kunnes helmikuun tienoilla alkaa perheiden talvilomat sekä liikematkustajien työreissut rullata. Hyvä tahti jatkuu koko kevään, kunnes kesää kohti tultaessa (toukokuu) liike- ja kokousmatkaajat alkavat pikkuhiljaa jäädä vähemmälle. Kesällä (kesäkuun loppupuoli, heinäkuu) taas perheet valtaavat hotellit kesälomaviikoillaan, ja hotelleiden käyttöaste on todella hyvä. Syksymmällä (elokuu/syyskuu) lomailijat jäävät taas vähemmälle, ja liike- ja kokousmatkat ottavat taas johdon. Alkutalvesta (joulukuu) käyttöaste vaihtelee aika paljon, mutta yleisesti joulun aikaa vietetään hotelleissa kyllä jonkun verran, mutta myös tilaa jää runsaasti useimmissa hotelleissa.

2. Selvitä Hämeenlinnan hotellien tyypit erilaisten kriteerien (taso, koko, sijainti, kohderyhmä) mukaan.

taso
Rantasipi Aulanko: tasokas hotelli hyvillä palveluilla, Trip Advisorin arvostelut 4/5
Cumulus Hämeenlinna: hyvä perustason hotelli, Trip Advisor 3,5/5
Hotelli Emilia: yksityinen, tyylikäs ja laadukas, Trip Advisor 3,5/5
Sokos Hotel Vaakuna Hämeenlinna: hyvä ja toimiva, uudistettu S-ketjun hotelli, Trip Advisor 3/5

koko
Rantasipi Aulanko: huoneita 246, kokoustiloja 800 hengelle
Cumulus Hämeenlinna: huoneita 100, kokoustilat noin 50 hengelle
Hotelli Emilia: huoneita 41, kokoustilat noin 20 hengelle
Sokos Hotel Vaakuna Hämeenlinna: huoneita 123, kokoustilat 120 hengelle

sijainti
Rantasipi Aulanko: lyhyen ajomatkan päässä rautiea- ja linja-autoasemilta, ympärillä metsää, golf-kentät ja järvi
Cumulus Hämeenlinna: Hämeenlinna keskustassa, kävelymatkan päässä rautatie- ja linja-autoasemilta
Hotelli Emilia: Hämeenlinna keskustassa, kävelymatkan päässä rautatie- ja linja-autoasemilta
Sokos Hotel Vaakuna Hämeenlinna: aivan rautatieaseman lähellä Vanajaveden rannassa, kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta

kohderyhmä
Rantasipi Aulanko: lomailijat, lapsiperheet, pariskunnat sekä liikematkustajat
Cumulus Hämeenlinna: liikematkustajat, kaupunkilomailijat
Hotelli Emilia: vapaa-ajanmatkailijat
Sokos Hotel Vaakuna Hämeenlinna: liikematkustajat, lomailijat, pariskunnat ja perheet

3. Millä perusteella itse valitset hotellin? Haastattele jotain samasta asiasta, vertaile valintakriteerejä ja pohdi perusteita mahdollisille eroille.

Itse käytän hotelleja tosi vähän, mutta hotellin valintaan vaikuttaa ehkä eniten sen sijainti ja palvelut. Helpot kulkuyhteydet helpottavat ja asiakaspalautteita tulee luettua netistä paljon etukäteen. Lontoon matkallani hotellipäätös oli jo tehty, mutta perehdyttyämme tarkemmin palautteisiin vaihdoimme hotellia. Kysyin äidiltäni perusteluja hotellivalinnoille, ja hänelle tärkeintä oli helppous ja palvelu. Hän ei ole myöskään hotellien suurkuluttaja, mutta valinnan hän tekee laadun ja ennen kaikkea palvelujen ja palvelun perusteella. Asiakaspalautteita lukee myöskin. Molemmat käymme hotelleissa lähinnä vain lomatarkoituksella, ja haluamme helppoutta ja palvelua.

4. Millainen on kongressituote? Mistä se muodostuu?

Kongressituotteita on erilaisia - juhlat, kokoukset, koulutukset, virkistyspäivät yms. Hyvä kongressituote muokataan asiakkaan toiveiden mukaan, tilaisuuteen voi kuulua kahvitteluja, ruokailuja, istuvia illallisia, esiintyjiä, muuta ohjelmaa. Tilat muokkaillaan sopiviksi, esimerkiksi luokkamuotoon tai ilman pöytiä/tuoleja, käytössä voi olla tekniikkaa, valkokankaita ja vaikka mitä muuta.

5. Tutustu johonkin maatilamatkailukohteeseen. Miksi maatilamatkailu on suosittu tapa viettää lomaa? Pohdi maatilamatkailun tulevaisuutta Suomessa ja eri puolilla maata.

Tutustuin Maatilamatkailu Jänisvaaraan. Uskon, että suurin syy maatilamatkailun suosiolle on se, että suurin osa suomalaisista asuu kaupungeissa, ja loman koittaessa on kiva lähteä hiljaisuuteen. Kaupungin hälystä on kiva päästä maaseudun tunnelmaan mökkeilemään ja istahtaa jonkun muun kattamaan aamupalapöytään. Jänisvaarassa pääsee kalastamaan, uimaan, vaeltamaan ja talvisin hiihtämään, pulkkailemaan ja laskettelemaan. Lisäksi pihapiirissä pyörii 11 lehmää vasikoineen. Luulen että maatilamatkailulla voisi olla ihan hyvä tulevaisuus Suomessa, kunhan markkinointi on laadukasta ja aktiivista. Isojen kaupunkien lähettyvillä maalle saatettaisiin tulla viettämään rentoa vapaaviikonloppua, kun taas kauemmas - esimerkiksi Lappiin voisi lähteä viikon lomalle.

6. Perehdy voimassaolevaan leirintäalueluokitukseen. Mihin lähialueilla toimivat leirintäalueen sijoittuat tässä luokituksessa? Vähintään 4 leirintäaluetta.

En löytänyt voimassaolevia luokituksia Hämeenlinnasta enkä sen lähialueilta, mutta tässä lähimpiä ja luokituksissa hyvin pärjänneitä leirintäalueita mitä löysin:
Urjala - Taikayö Camping ***
Porvoo - Camping Kokonniemi ***
Tampere - Camping Härmälä ***
Tampere - Taulaniemi ***.

tähtimerkinnät
*: vähintään 25 paikkaa autoille ja teltoille, koko vähintään 80m2
**: ylempien lisäksi 20%autopaikoista sähköistettyjä, vastaanotto, kioski
***: ylempien lisäksi valaistut ajoväylät, 50% autopaikoista sähköistettyjä, erillinen telttailualue, valvonta, sauna, uimaranta
****: ylempien lisäksi lastenhoitopalvelu, ravintolat, vapaa-ajanaktiviteetteja

7. Määrittele omasta mielestäsi korkeatasoinen lomakylä. Millaisia mökkien pitäisi olla, millaisia palveluja ympäristön pitäisi tarjota? Mikä merkitys on lomamökin sijainnilla?

Omasta mielestäni laadukas lomakylä olisi paikka, jossa on lomakylän tunnelmaa ja lähettyviltä löytyy palveluita. Ravintola- ja aamupalatarjontaa, ehkä jotain valmiita aktiviteetteja. Mökit voisivat olla tunnelmalliset mutta modernit ja helpot, oma keittiö ainakin. Sijainti vaikka järven rannalla, niin että kesäisin pääsee uimaan ja talvisin luistelemaan. Mökit ei myöskään olisi ihan vierekkäin, vaan kaikilla olisi oma rauha.

8. Vertaile lomaosaketoimintaa ja hotellitoimintaa keskenään. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä havaitset?

Lomaosaketoiminnassa asiakas ostaa "omistusoikeuden" johonkin tiettyyn lomakohteeseen tietyksi ajaksi, ja saa tuona aikana käyttää kohdetta täysin vapaasti. Huolto- ja siivoustyöt tehdään asiakkaan puolesta. Omistusoikeuden voi ostaa pysyväksi niin, että käyttöoikeus on joka vuosi esimerkiksi viikolla 12. Verraten hotellitoimintaan, yhtäläisyyksiä on se, että huollot ja siivoukset hoidetaan asiakkaan puolesta. Erona on, että hotelliin asiakas varaa huoneen tietyksi ajaksi - esimerkiksi vain yhdeksi yöksi, ja saa silloin yöpyä siinä varaamansa ajan ja hotellin säädösten mukaan, kun taas lomaosaketoiminta antaa mahdollisuuden saada kohde omaan käyttöön useasti ja pidemmäksi aikaa.