tiistai 30. syyskuuta 2014

Kehittymistä ja oppimista


Ensimmäinen jakso on loppumassa, ja olen oppinut tässä jaksossa paljon.

Kahdeksan viikkoinen jaksomme on pitänyt sisällään paljon ryhmätöitä, projekteja ja erilaisia retkiä.

Ensimmäisellä kouluviikolla me ei tutustuttu toisiimme luokassa paljoakaan, mutta kun ensimmäisen viikon sunnuntaina menimme töihin Keskiaikamarkkinoille, tutustuimme toisiimme paljon paremmin ja opimme ryhmässä toimimista ja yhteistyön tärkeyttä.
Keskiaikamarkkinat
Olemme pitäneet kaksi kertaa eri opiskelijaryhmille The Amazing Racen. Oli hyvä, että saimme pitää sen kaksi kertaa, jotta pääsimme korjaamaan tehtyjä virheitä.

Lähdimme syyskuun alussa aikuisopiskelijoiden kanssa Himokselle yöksi ja projektinamme oli ryhmissä koota video, jossa kerromme Jämsästä ja Himoksesta. (Kaikilla ryhmillä oli oma teema) Himosprojektista opin tosi paljon! Opin entistä paremmin toimimaan ryhmässä aluksi tuntemattomienkin ihmisten kanssa, kuvaamaan videoita ja olemaan itse kuvattavana.  Hämeenlinnaan palattuamme aloimme viimeistellä projektejamme, ja opin käsittelemäään kuvia, muokkaamaan videoita sekä kuuntelemaan toisten mielipiteitä ja taipumaan omasta tahdostani. Samaan aikaan Himosprojektin kanssa meille heitettiin toinen projekti, josta kerroin jo aikaisemmin tässä blogissa. Kahden päällekkäisen projektin teon aikana opimme kaikki ajattelemaan enemmän ajankäyttöä ja tekemään työnjakoa järkevästi.

Taukojumpankin pidimme pienissä ryhmissä, ja siitä opittiin ihmisten edessä olemista ja rohkeaa heittäytymistä omaan juttuun!

Kiltakoulujen päätösjuhlan vastaanotossa sain lisää kokemusta asiakaspalvelusta ja rohkaistuin keksimään uusia ratkaisuja, kun kaikki ei toiminutkaan aina niin kuin piti.

Oppitunneilla olen oppinut tekemään töitä kaikkien kanssa ja ottamaan enemmän muita huomioon. Tunnen nyt myös paremmin useita kotimaan kohteita sekä muita maita.
Olemme antaneet paljon palautetta muille ryhmille ja ottaneet itse palautetta vastaan. Haastavaa on ollut itsearvioinnit. Itse tekemällä olemme kaikki oppineet tosi paljon, ja on ollut kivaa päästä ulos luokasta ja harjoittelemaan asioita muutenkin kuin kirjasta lukemalla.

Seuraavalla viikolla alkaa toinen jakso ja ATTO-opinnot.


keskiviikko 24. syyskuuta 2014

tiistai 23. syyskuuta 2014

Itsearviointi

Tänään saimme valmiiksi neljän päivän projektin aikuisten kanssa!

Tehtävänämme oli ryhmissä tutustua eri matkailukohteisiin Hämeenlinnassa ja esitellä kohteet muulle ryhmälle. Meidän ryhmän kohde oli hotelli Vaakuna.

Kuinka opin tehtävän tavoitteiden mukaisia asioita?
Ulkopaikkakuntalaisena opin projektin aikana ja etenkin tänään, esityspäivänä, paljon uutta Hämeenlinnasta ja sen tarjonnasta matkailijoille! Sain tietoa useista eri kohteista sekä niiden työssäoppimahdollisuuksista sekä erilaisista työtehtävistä. Mielenkiintoni heräsi ainakin muutamaa paikkaa kohtaan. Käytimme projektissa paperin ja kynän lisäksi paljon tietokonetta sekä iPadia, joten laitteiden käyttö ja erilaiset ominaisuudetkin tuli ainakin joiltain osin tutuksi. Prezin teossa en ollut niin vahvasti mukana kuin videon muokkaamisessa, joten iMovie on paremmin hallussa kuin prezi.

Kuinka omalta osaltani täyttyvät tehtävän arviointikriteerit?
Olen ollut paikalla kaikkina neljänä päivänä kun projektia on valmisteltu. Olin meidän ryhmässä blogivastaavana ja päivittelin jokaisena projektipäivänä kuulumisia ja projektin edistymistä ryhmän muiden jäsenten avustamana. Meidän ryhmässä oli tosi kiva tehdä töitä, kaikkia kuunneltiin ja uskon, että tämän positiivinen hengen luomiseen vaikutti jokainen ryhmän jäsen yhdessä ja erikseen.

Miten olen osallistunut projektin eri työvaiheisiin?
Osallistuin projektin teon joka vaiheeseen jollain tasolla.
Tutustuin ryhmän kanssa kohteeseen etukäteen netissä, suunnittelin kysymyksiä hotellipäälikön tapaamista varten sekä olin mukana tapaamisessa ja esitin kysymyksiä päälikölle. Kuvasimme ryhmänä kohdettamme kuka milloinkin ja saimme paljon materiaalia kasaan, jonka jälkeen oli kova homma saada valittua kuvat sekä leikattua videot lopullista esitystä varten. Jaoimme tehtäviä niin, että kaksi teki preziä ja kaksi aloitti kokoamaan videota haastattelusta. Olin itse tekemässä haastatteluvideota iMoviella, ja nyt sovelluksen käyttö sujuu hyvin. Haastatteluvideo piti saada valmiiksi viimeisen projektipäivän aikana, mutta koska kävimme vasta samana päivänä haastattelemassa Jounia ja harjoittelimme iMovien käyttöä, niin videon valmistuminen venyi ja jäin vajaaksi kahdeksi tunniksi koulun jälkeen tekemään meidän videota loppuun aikuisten kanssa. Prezin tekoon osallistuin aika vähän mutta sain jonkun verran kiinni siitä, miten prezi syntyy.
Esitimme tänään projektimme ja jokainen ryhmän jäsen sai olla äänessä. Arvioimme yhdessä myös vertaisryhmän toimintaa ja saimme itse palautetta.

Koko projekti onnistui mielestäni hyvin!:)

keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Minä palveltavana


Kävimme tänään Natan kanssa itse kokemassa asiakaspalvelua asiakkaan näkökulmasta Fresnossa.

Palvelukulttuuri
Kun menimme sisään, emme törmänneet kehenkään henkilökunnasta, eikä meitä siis tullessa tervehditty. Tarjoilija tervehti meitä kyllä tullessaan pöytään tuomaan ruokalistoja.
Ilmapiiri oli ihan mukava, mutta me ei oikeen tykätty musiikista jota sielä soi... Tuli huoltoasema mieleen. Asiakaspalvelijat oli iloisia, hymyili paljon ja otti hyvin kaikki asiakkaat huomioon. Asiakkaita ei meidän lisäks juurikaan ollu just sillä hetkellä, eli suhtautuminen kaikkia asiakkaita kohtaan oli melko samanlaista.

Palvelupaketti
Fresnon ydintuote on ruoka, eikä sielä juurikaan ole liitännäispalveluita.
Mielestäni pääkohderyhmä tällä ravintolalla voisi olla nuoret ja aikuiset. Lapset ei välttämättä viihtyisi kauheen hyvin, mutta lapsillekin oli oma ruokalista.


Palvelun tuotanto
Fresno oli sisustettu mielestäni ihan kivasti, ei liikaa värejä, mutta jotain värejä kuitenkin.
Aterimet olivat pöydällä erillisessä kipossa valmiina servettien kanssa, ja se toimi ihan hyvin. Paikka oli yleissiisti, mutta kiinnitettiin monta kertaa huomio kärpäseen mikä lenteli siinä ympärillä. Kaikkea ruokaa ei tehdä ainakaan itse, ja ruuan valmistus ei näkynyt asiakkaille. Asiakaspalvelijoita me nähtiin vain kaksi, mutta luulen että niitä on enemmänkin. Kun asiakkaat oli hoidettu eikä asiakaspalvelijoilla ollu mitään tekemistä niin ne meni tiskin taakse ootteleen uusia asiakkaita.

Palvelun laatu
Palvelu oli ihan hyvää kunnes tuli laskun maksamisen aika, ja alko säätö. Aluks meitä ei laskutettu tarpeeks, ja virhe huomattiin vasta sitten kun oltiin jo maksettu. Maksettiin vielä uudestaan se pois jäänyt osuus, ja kaksi asiakaspalvelijaa puhui keskenään:
"Noi vaan vaikeuttaa sun työtä"
"Nii, mutta ne joutuu maksaan uudelleen nii vaikeutuu niilläkin tää"
Siitä jäi ehkä vähän sellanen fiilis että oltiin häiriöks sielä.

tiistai 9. syyskuuta 2014

Servetin taittelua

Lounaalle sopiva servettitaittelu

 1. avaa servetti suorakaiteen muotoiseksi niin , että taite on osoittaa itsestä pois päin

2. pidä kiinni keskeltä servetin yläreunaa ja nosta oikeasta alakulmasta päälimmäinen kerros ja tuo se vasempaan alareunaan

3.  tee sama toiselle puolelle niin, että servetistä tulee kolmio

4. taita servetti kaksinkerroin pienemmäksi kolmioksi 

5. nosta servetti pystyyn ja tadaa!



Juhlatilaisuuteen sopiva servettitaittelu


Minä asiakaspalvelijana


Millainen asiakaspalvelija minä olen?

Koen itse olevani ulospäinsuuntautunut ja positiivinen, ja toivon että se näkyisi myös asiakaspalvelussani. En tykkää rutiineista, joten haluaisin keksiä aina uusia tapoja toteuttaa palvelua, eikä aina samaa tuttua ja turvallista sieltä mistä aita on matalin -kuviota. Yksi heikkouksistani on melko rajallinen kielitaito, mutta sekin varmasti vielä kehittyy.

Olin viime kesänä kuukauden töissä yrityksessä nimeltä Keittiö kadulla&kylässä ja sielä tehtäväni oli laittaa ruokaa asiakkaille, pitää heidät tyytyväisinä ja ennen kaikkea olla hyvä ja joustava asiakaspalvelija. Osa asiakkaista ei puhunut sanaakaan suomea, joten pääsin käyttämään työssäni myös kieliä. Välillä pitkäksi venyneet ja kiireiset työpäivät saivat hymyn hyytymään, mutta onnistuin peittämään oman kireyteni ja hymyilin iloisesti aina kohdatessani asiakkaan. Sain kesän aikana hyvin kokemusta asiakapalvelusta ja erilaisista tilanteista asiakkaiden kanssa sekä opin tehtyjen virheiden avulla tosi paljon uutta. Tykkäsin työstäni tosi paljon ja parasta oli erilaiset ihmiset, asiakkaat ja aivan uusi, kokoajan muuttuva ympäristö. Työkaverini ja työtehtävieni sijaintikin vaihtuivat lähes viikottain, joten opin tulemaan toimeen ja tekemään töitä erilaisten ihmisten kanssa, eri tavoin ja erilaisissa tilanteissa. Koen onnistuneeni asiakaspalvelussa hyvin, mutta on varmasti vielä paljon asioita, joissa minun tarvitsee kehittyä. Oppia ikä kaikki nääs.