keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Unelmieni liikuntamatkat


Aktiivinen liikuntamatka
Lähtisin aktiiviselle liikuntamatkalle Italiaan! Haluaisin lenkkeillä Italian Sorrenton vuoristoissa... Voisin ottaa mukaan jonkun kaverin joka jaksaa kierrellä ympäriinsä ja katsella eri paikkoja, mutta yksin en lähtisi. Tämä matka voisi kestää noin viikon, ja välillä voitaisiin vaihtaa paikkaa vaikka Roomaan tai Venetsiaan. Haluaisin lähteä juuri Italiaan, koska sielä on niin upeat maisemat ja se on turvallinen maa matkustaa. Lekkeily liikuntamuotona taas antaa mahdollisuuden kulkea juuri sinne minne itse haluaa. Matkan aikana haluaisin myös tutustua italialaiseen ruokakulttuuriin sekä kulttuuriin yleensäkin.

Sorrento sijaistee Napolinlahden rannalla, noin tunnin ajomatkan päässä Napolista. Kapeat kadut, skootterit, korkeuserot ja näkymät lahden yli, sitruunapuut, paikallinen väestö sekä meri ja ihanteellinen ilmasto tekevät upeasta vanhasta kaupungista vieläkin mielenkiintoisemman käyntikohteen.



Passiivinen liikuntamatka
Passiiviselle liikutamatkalle lähtisin ehdottomasti Yhdysvaltoihin katsomaan NBA-pelejä. Haluaisin nähdä ainakin Los Angeles Lakersin ja Cleveland Cavaliersin pelejä. Matkaseuraksi haluaisin jonkun toisen lajista edes vähän kiinnostuneen, ehkä poikaystäväni. Kohteen valitsin sen perusteella, mistä uskoisin saavani ehdottomasti parhaan kokemuksen, ja liikuntamuodon oman entisen harrastukseni pohjalta. Tälläiselle matkalle voisin lähteä vaikka koko kaudeksi, mutta luulisin että kaksi viikkoa olisi kuitenkin ihan riittävä aika, siinä ajassa kerkeisi nähdä jo muutaman pelin ja tutustua kaupunkiinkin vähän.

Jos menisin katsomaan vaikka LA Lakersin kotipeliä, pitäisi ensin lentää reippaasti yli kellon ympäri Los Angelesiin. Los Angeles on tunnettu tähtiloisteestaan, kuuluisuuksistaan, sekä "unelmien kaupunkina", johon ihmiset lähtevät toteuttamaan unelmiaan. Se on miljoonakaupunki ja suosittu turistikohde niin pitkien hiekkarantojensa kuin vilkkaan yöelämänsäkin ansiosta.


Nostalginen liikuntamatka
Nostalgiselle liikuntamatkalle lähtisin Orange Arenalle Bratislavaan! Sinne tietenkin verestelemään 2011 vuoden jääkiekon MM-kisojen finaalipeliä, josta poika tuli kotiin. Tälle matkalle ottaisin matkaseurakseni melkeinpä kenet vaan, joka seurasi MM-kisoja 2011, eli vaikkapa perheeni tai muutaman kaverin. Matkalla haluaisin tutustua Bratislavaan muutenkin ja kiertää sen tärkeimpiä nähtävyyksiä, ja käydä vaikka Itävallan puolella. Tämä matka voisi kestää noin viikon, muutamana päivänä voisi tehdä päiväretken esimerkiksi Itävallan Wieniin ja Slovakian muihin kaupunkeihin, ja muun osan ajasta voisi käyttää tutustuen itse Bratislavaan.

Bratislava sijaitsee Tonavan varrella ja se on Slovakian suurin kaupunki ja samalla myös ainoa pääkaupunki koko maailmassa, joka sijaitsee kahden eri valtion rajalla. Slovakia on turvallinen maa matkustaa, joten sinne voi huoletta lähteä pelkkien kavereidenkin kanssa. Sielä on upeita vuoristomaisemia, paljon harrastumahdollisuuksia sekä isoja festivaaleja.




maanantai 28. syyskuuta 2015

Satupolku esikoululaisille


Pidimme tänään Annin, Heinin, Millan ja Marleenan kanssa ihan mahtavan ohjelmapalvelun esikouluikäisille lapsille!

Tehtävä oli siis pitää lapsille puolentoista tunnin mittainen satupolku, joka perustui johonkin satuun. Meidän satumme oli Frozen. Satupolku piti sisällään tarinan lukemista sekä aiheeseen liittyviä pelejä ja leikkejä.


Suunnitteluvaihe meni mielestäni hyvin, mitä nyt vähän panikoin kaksi viimeistä suunnittelupäivää... Mutta onneksi saatiin kaikki juuri ajallaan valmiiksi!

Toteutus sujui mielestäni ihan todella hyvin, paljon paremmin kuin ajattelin. Odotin, että lapset villiintyvät ihan joka välissä ja juoksevat ympyrää eikä heihin saa minkäänlaista kontrollia, mutta onnistuimme pitämään koko lauman kasassa ainakin suurimman osan ajasta. Erityisen hyvin onnistuimme mielestäni ajan käytössä ja ajan käytön suunnittelussa, ja jouduimme jopa jättämään muutaman leikin leikkimättä jotta tapahtuma ei veny liikaa. Parempi liikaa kuin liian vähän! Vahvimpina korjaamisen paikkoina jäi mieleen Kuka pelkää lumimiestä -leikissä sukkien pois ottamisen unohtaminen sekä tilanne, jossa jaoimme ensin lapset ryhmiin ja vasta sen jälkeen siirryimme salin toiselle laidalle, jossa jouduimmekin sitten jakamaan ryhmät uudestaan.

"Kuka on nähnyt Frozenin?"

Omalta osaltani onnistuin projektissa mielestäni ihan hyvin. Tykkään olla lasten kanssa ja tuntui luonnolliselta höpistä, heittäytyä ja kiinnostua esimerkiksi siitä mikä lemmikki lapsen isosiskon kaverin tädillä on. Yllätyin itse siitä, että keksin tilanteen vaatiessa, että miten saan lapset pysymään aloillaan. Esimerkiksi odotellessa muiden ryhmien kruunujen valmistumista, meidän ryhmässä koristeltiin yksi ylimääräiseksi jäänyt kruunupohja ryhmän yhteiseksi kruunuksi ja piirtelimme lattiansuojuspaperiin kukkia ja autoja. Lisäksi patjoilla melskanneet pojat olivat ihan aloillaan, kun sanoin että järjestetäänpäs kilpailu siitä, kuka pystyy olla kauiten paikoillaan ja ensimmäisenä paikaltaan liikkunut häviää pelin. Opin olemaan taas paremmim lasten kanssa ja ohjaamaan suurta määrää riehuvia lapsia. Opin myös soveltamaan aikatauluja ja ratkaisemaan pieniä käytännön ongelmia omatoimisesti. Projektista jäi tosi hyvä fiilis.

Anni, mä ja mun ihanat pienet vihreät

Koko kokonaisuus oli onnistunut ja tärkeintähän on se, että kohderyhmä oli tyytyväinen!

tiistai 22. syyskuuta 2015

Guided museum tour


Guided tour in a Bonk-museum.

During the guided tour people get to know fun story about Bonks family history, use of the wonderful machinery, history about museum building, story about the inventor and about Bonk as a company.


Place
Place is Bonk museum.
Siltakatu 2, 23500 Uusikaupunki

Opening hours
Museum is open from the first of June to Midsummer; Tuesday-Saturday 11-15. After Midsummer the opening hours change a little and museum is open every day 10-18. In the middle of August opening hours change again and the museum is open only Tuesday-Saturday 11-15, and at the end of August museum get closed. If opening hours don't fit on your timetable, you can call us and book a guided tour anytime you want!

Prices
Tickets:
adults 8€
students and pensioners 5€
children 4-12 years 3€
Groups of over 10 people get -10% off

Guided tours that take place during the opening hours are included to the ticket price and last about 20 minutes. Guided tours that are booked for a different time cost the tickets from everyone and also 25€/group, and these tours last about 45 minutes.

If you want, you can buy coffee and something to eat to your group, but you have to notify us before you are coming. There are also different kinds of Bonk-products for sale in the museum.

Languages
We offer guided tours in Finnish, English and Swedish. If you want to read the story by yourself, we also have it written in German, Russian and Polish.

More information
In the museums yard there is an old woodshed that is now used for a place to children. There you can build your own machinery. There are also weekly changing competitions, and winners get Bonk-products! During the summer we also keep one guided tour at night and there you can meet Bonk family men while they are telling their own story. If you have any questions, you can contact us with an e-mail: bonkmuseo@uusikaupunki.fi 

Welcome!

Laitoshuoltajien ryhmäyttäminen


Pidimme viime maanantaina ryhmäytyshetken laitoshuoltajien aikuisryhmälle Millan kanssa.

Ryhmäyttäminen onnistui hyvin ilman ongelmia! Olimme suunnitelleet ohjelmaa niin, että ryhmäytys kestäisi noin 1h 15min, mutta takataskuleikkijenkin jälkeen aikaa oli kulunut vain tunti, joten ajallinen suunnittelu meni vähän pieleen. Muutoin suunnittelu meni tosi hyvin, työnjako oli tasainen, etenimme vauhdilla ja kerkesimme kokeilemaan leikkejä.

Ryhmä oli vähän sulkeutunut ja etäinen sekä meitä että toisiaan kohtaan. Esittäytymisen jälkeen aloitimme kuitenkin heti leikillä, jossa jokaisen oli pakko ottaa muihin kontaktia, ja saimme vähän jäätä rikottua. Loppua kohti tunnelma oli leppoisampi, mutta ryhmä ei ollut kovin heittäytyväinen eikä mukana jutuissa niin hyvin kuin olisin toivonut.

Toteutushetkellä kumpikin meistä tiesi mitä tehdään, milloin tehdään ja mitkä asiat ovat omalla vastuulla, ja siksi onnistuimme ohjaamisessa todella hyvin. Ryhmästä oli aluksi vähän vaikea saada otetta, mutta positiivisella mielellä kuitenkin yritimme parhaamme ja onnistuimme. :-)

tiistai 8. syyskuuta 2015

Muumimaailma ja kestävä kehitys


Kestävä kehitys Muumimaailmassa

Muumimaailmassa kestävän kehityksen eri osa-alueet on otettu hienosti huomioon ja niistä kerrotaan todella kattavasti yrityksen nettisivuilla.


Ekologinen kestävyys eli ympäristövastuu on keskeinen osa yrityksen arvomaailmaa. Energian kulutus on otettu huomioon mm. laitehankinnoissa sekä uusien tuotteiden suunnittelussa. Muumimaailmassa ollaan tarkkoja, että meriveteen ei pääse saasteita. Veden kulutuksen vähentämiseksi joissain Muumimaailman kohteissa käytetään merivettä hanaveden sijaan. Tulevaisuuden tavoitteena on vähentää energian ja veden käyttöä entisestään. Jätteet lajitellaan, käytetään biohajoavia materiaaleja ja kertakäyttöastioiden käyttöä pyritään koko ajan vähentämään. Metsäpoluille on rakennettu pitkospuita, jotta luonto ei kuluisi.


Taloudellinen kestävyys ja liiketoiminnan kehittäminen ovat tasaisessa nousussa. Muumimaailman liikevaihto oli viime vuonna n. 6,5 miljoonaa euroa. ja tänä vuonna sen arvellaan olevan vielä suurempi. Erilaiset hankinnat on pyritty paikallistamaan, jotta Muumimaailma pystyisi mahdollisimman paljon tukemaan muuta lähialueen yritystoimintaa. Tulevaisuudessa Muumimaailma pyrkii tasapainottamaan toimintaansa ympärivuotiseksi taloudellisen kestävyyden lisäämiseksi.

Muumimaailmassa sosiokulttuurinen kestävyys lähtee henkilökunnasta. Työntekijöiden hyvinvoinnista pidetään hyvää huolta, ja näin hyvä olo saadaan näkymään myös Muumimaailman asiakkaille. Lähettyvillä asuvia ihmisiä kuullaan monissa yrityksen toimintaan liittyvissä asioissa, jotta Muumimaailmasta ei jatkossakaan olisi haittaa paikallisille ihmisille. Muumimaailma pyrkii edistämään lastenkulttuuria ja se on myös tehnyt lahjoituksia erityisryhmien kuten vakavasti sairaiden lasten ja nuorten kulttuuri- ja vapaa-ajan toiminnan tukemiseksi.

Esteettömyys ei ole paras mahdollinen. Maasto on mäkinen ja sielä on jyrkkiä mutkia ja nousuja, mutta joitakin metsäpolkuja on mahdollista kiertää esimerkiksi pyörätuolilla. Inva WC:t.

Eettinen kestävyys ei nettisivuilla ollut mitenkään eriteltyä, mutta mielestäni Muumimaailman toiminta on eettistä.


tiistai 1. syyskuuta 2015

Tuoteseloste museo-opastuksesta


Opastettu kierros Bonk-museossa.

Opastuskierroksen aikana asiakkaille selviää hauska tarina Bonkin suvusta ja käyttötarkoitus kaikille museon ihmeellisille koneille ja laitteille, museorakennuksen historiaa, tarina "idean isästä" sekä Bonkista yrityksenä.



Paikka
Paikkana toimii Bonk-museo.
Siltakatu 2, 23500 Uusikaupunki

Aukioloajat
Museo on auki kesäkuun alusta juhannukseen tiistaista lauantaihin kello  11-15. Juhannuksen jälkeen aukioloajat muuttuvat ja museo on auki joka päivä kello 10-18. Elokuun puolessa välissä ajat vaihtuvat taas tiistaista lauantaihin kello 11-15, ja elokuun lopussa museo sulkeutuu. Aukioloaikojen ulkopuolella museo on auki sopimuksen mukaan.

Minimikokoa ryhmälle ei ole. Opastus pidetään vaikka vain yhdelle asiakkaalle, jos hän niin haluaa. Maximikoko ryhmälle on 50 asiakasta, koska museoon ei saa kerrallaan tulla ihmisiä sisään enempää.

Hinnat
Pääsylippujen hinnat:
aikuiset 8€
opiskelijat ja eläkeläiset 5€
lapset 4-12v 3€
Yli 10 hengen ryhmille -10% lipun hinnasta

Aukioloaikoina tapahtuvat opastetut kierrokset kuuluvat lipun hintaan ja kestävät noin 20 minuuttia. Aukioloaikojen ulkopuolelle varatut opastetut kierrokset maksavat pääsylippujen lisäksi 25€/ryhmä, ja tällä kierroksella opastus kestää noin 45 minuuttia.

Lisämaksusta saat ryhmällesi vaikka kahvitarjoilun ja pientä purtavaa. Museossa on myynnissä myös erilaisia Bonk-tuotteita.

Kielet
Opastus on mahdollista saada suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Lisäksi tarina on mahdollista saada itse luettavaksi saksaksi, venäjäksi ja puolaksi.

Lisätietoja
Museon pihalla on vanhaan puuverstaaseen rakenneltu lasten työpaja, jossa kaikki voi itse rakennella erilaisia koneita ja laitteita. Työpajassa on myös viikoittain vaihtuvia kilpailuja, ja voittajat palkitaan Bonk-tuotteilla! Kesän aikana järjestetään myös yökierros, jossa Bonkin suvun miehet kertovat itse tarinaansa. Lisätietoja voi kysellä sähköpostitse osoitteesta bonkmuseo@uusikaupunki.fi

Tervetuloa!

Elämyksiä