sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Neljäs ja viides respaviikko


Kaksi viimeisintä viikkoa harjottelussa on sujunut tosi hyvin. Toistojen kautta saa varmuutta aina lisää ja uusista tilanteissa oppii. Työ on tosi haastavaa, enkä voi sanoa osaavani yhtään pintaa syvemmälle ja tuntuu että kohta loppuu harjoittelusta aikakin kesken, mutta ainakin tykkään siitä mitä teen eikä hotelliura varmasti tähän jää.

Vastaanotossa työ on oikeastaan tosi erilaista mitä odotin. Siihen liittyy niin paljon asioita, mitä en osannut edes ajatella... Haluan kuitenkin oppia kaiken ja jonain päivänä osata tehdä mutkitta sitä mitä nyt teen vielä vähän haparoiden. Ja kaikkeahan ei oikeastaan edes voi osata, koska ollaan alalla jota ohjaa asiakkaat, tilanteet elää ja kaikki muuttuu koko ajan.

Olen nyt vastaillut ensimmäisiä kertoja puhelimeen, vaikka en välttämättä osaakaan soittelijoiden asioita aina itse hoitaa. Täytyy vaan tehdä vaikka on epävarma, koska tätä työtä ei opi kyllä mitenkään muuten kun tekemällä. Tiskille vaan ja tapaus kerrallaan, niin kuin työkaverit sanoo.

sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Kolmas respaviikko


Nyt kolme kokonaista viikkoa takana vastaanotossa, tää on niiiin siistii!

Päivä päivältä harjoittelussa on aina vaan kivempaa, koska opin joka päivä jotain uutta ja osaan joka päivä tehdä vähän enemmän kuin eilen. Kuluneella viikolla olin muutaman iltavuoron ja muutaman aamuvuoron, ja molemmat vuorot alkaa pikku hiljaa sujua. Olen saanut paljon lisää rohkeutta omaan tekemiseen ja tarpeen tullen voin kysyä apua ja sitä aina myös saan. On ollut kiva myös päästä tekemään välillä tosi erilaisiakin juttuja ja näkemään vähän mitä kaikkea respassa oikeasti tehdään. Kaikkein parasta on asiakkaat, joiden hotellikokemus on ollut hyvä ja uloskirjautuessaan he kiittävät kaikesta mitä ovat saaneet. Meillä sellaisia asiakkaita on onneksi paljon. :)

Ja pitää mainita taas työkavereiden tuen tärkeys, ne aina vaan jaksaa tsempata ja auttaa ja opettaa!

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Toinen respaviikko


Toisella viikolla vastaanotossa olin taas sekä aamu- että iltavuoroissa. Aamuvuoro ja uloskirjaus on alkanut sujua pikku hiljaa, ja aina kun tulee uusia tilanteita niin heti on joku auttamassa. Iltavuoro ja sisäänkirjaus on vielä hyvin hakusessa mutta kyllä sekin siitä alkaa toistojen kautta sujua. Toisella viikolla olin myös ensimmäistä kertaa viikonloppuvuorossa. Olin sunnuntaina aamuvuorossa, ja ruuhka-aikaan kaikkien tiskien ollessa käytössä kirjasin vieraita ulos ihan itse. Välillä piti kysyä apua ja tein muutamia virheitäkin, mutta virheet korjailtiin ruuhkan rauhoituttua, ja niistäkin opin taas uutta.

Olen myös päässyt viemään muutamaan huoneeseen vipit, eli esimerkiksi joku lahja tai muistaminen hotellin puolesta tai vaikka ennalta tilattuja kuohuviinipulloja huoneisiin. Yhtenä päivänä sain tehdä avainkortit valmiiksi muutamille suurille kokousryhmille ja opin sen avulla taas käyttämään järjestelmiä paremmin.

Tästä mä tykkään ja tänne mä jään!

Ensimmäinen respaviikko


Ensimmäisenä päivänä vastaanotossa olin turvallisuuskoulutuksessa. Harjoittelimme esimerkiksi alkusammutusta, ensiaputaitoja ja toimintaa evakuointitilanteessa. Oli kiva, että turvakoulutus osui ensimmäiseen päivään, niin koko talo ja muu henkilökunta tuli kerralla paljon tutummaksi!

Ensimmäisellä viikolla olin sekä aamu- että iltavuoroissa ja sain vähän enemmän kiinni Opera-ohjelman käytöstä. Koko viikko meni harjoitellessa erilaisia juttuja ja koitin kovasti opetella eri paikkojen aukioloaikoja ja muuta tarpeellista mitä respasta yleensä kysytään. Viikko oli kiireinen ja oli paljon isoja tapahtumia, joten en paljon kerennyt harjoittelemaan tietokoneella, mutta loppuviikosta kerkesin onneksi jo hyvin harjoitella uloskirjausta.

Kaikki työkaverit on ottanut tosi ihanasti vastaan ja kaikki jaksaa aina auttaa ja nähdä vaivaa sen eteen, että oppisin! Tuntuu, että kaikki on ottanut vastuuta siitä että opin, ja jokainen vuorollaan aina kertoo ja näyttää uusia juttuja. On helppo olla aloittelija kun ympärillä on paljon ammattitaitoisia ja ystävällisiä ihmisiä auttamassa ja opettamassa.

maanantai 7. marraskuuta 2016

Yksilöllinen monille


Toinen työssäoppiviikko on jo ohi ja kolmas alkoi eilen. Eilen pääsin vihdoin aloittamaan sen mitä olen eniten tältä harjoittelulta odottanut, eli opettelemaan työtä vastaanottotiskin takana. Ensimmäisten viikkojen aikana olen oppinut ymmärtämään, mitä hotelliketjun iskulause yksilöllinen monille oikeasti tarkoittaa.


Ensimmäisellä ja toisella viikolla olin huonesiivouksella ja aamupalalla. Eli siis siivouksella vaihdettiin lakanoita, pestiin vessoja, imuroitiin käytäviä, täytettiin minibaareja ja pidettiin huolta huoneiden yleisestä siisteydestä. Aamupalalla keiteltiin kymmeniä litroja kahvia joka aamu, käytiin kaatamassa asiakkaille kahvit pöytään, siivoitiin astioita ja tehtiin aamupalakatteet. Koska aamupala kesti vain alle neljä tuntia, jäin aamupalan jälkeen lounaalle tekemään tunteja täyteen. Lounaalla työ oli hyvin pitkälti astioiden keräilyä pöydistä.

Kaikkein kivointa on ollut tyytyväiset asiakkaat ja suora positiivinen palaute omasta palvelusta. Tykkään tosi paljon myös siitä, että asiakkaita on monesta maasta, niin saan puhua paljon englantia!

tiistai 25. lokakuuta 2016

Solo Sokos Hotel Torni Tampere


Aloitin eilen majoituspalveluiden suorittamisen työssäoppien Tampereella Torni-hotellissa. Harjoittelujakso kestää kokonaisuudessaan noin puoli vuotta (sisältää myös juomien myynnin ja tarjoilun kevätpuolella), ja pääsen tekemään ja kokeilemaan vähän kaikkea. Kerroksia Tornissa on kokonaisuudessaan 27, maan päällä 25 ja maan alla 2, huoneita on 305 ja vuodepaikkoja 730. Sokos Hotellit on jaettu kolmeen eri osaan, Original, Break ja Solo. Solo -osa nimessä viittaa siihen, että hotelli on yksilöllinen, persoonallinen ja tyylikäs.

Ensimmäisenä päivänä tutustuin taloon yhdessä ohjaajani kanssa, opettelimme huoneluokkia, hotellijärjestelmän käyttöä ja että mistä löytyy mitäkin. Ensimmäisen viikon olen kerroshuollon mukana, eli teen huonesiivousta. Tänään oli ensimmäinen päivä kerroksilla, ja tykkäsin paljon! Aika meni nopeasti kun koko ajan oli tekemistä. Seuraavalla viikolla olen aamupalalla ja sen jälkeen siirryn kokonaan vastaanottoon.

Kuvahaun tulos haulle torni tampere

torstai 29. syyskuuta 2016

Referaatti: Makupaloja Suomesta


Makupaloja Suomesta


Makupaloja Suomesta

Suomalainen ruokakulttuuri perustuu hyvin pitkälti perinteisiin ja luonnon makuihin ja vaikutteisiin. Monelle suomalaiselle sekä ulkomaalaisellekin parhaat ruokaelämykset tulevat juuri Suomen puhtaasta luonnosta. Luonto on joka paikassa lähellä, ja kuka tahansa saa mennä metsään keräämään marjoja ja sieniä, mikä on varsinkin ulkomaalaisille ihmetyksen aihe. Ruokakulttuuri on saanut vaikutteita naapurimailta, esimerkiksi jouluruuat ovat perintöä lännestä, ja pääsiäisen herkut idästä. Suomessa ruuanlaitto perustuu on puhtaisiin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin, ja suomalainen ruoka kiinnostaa maailmalla juuri puhtauden ja tuoreuden ansiosta.

Suomessa harjoitetaan maataloutta maailman pohjoisimpana. Kasvukausi on lyhyt ja vuorokauden lämpötilaerot suuria, ja ne luovatkin yrtteihin vahvat aromit sekä marjoihin paljon ravintoaineita. Talvisiin ruokiin kuuluu sipulit, perunat, porkkanat ja lihapadat, kun taas kesällä nautitaan uuden sadon perunoista, makeista mansikoista ja herneistä. Talvisin mikään ei kasva pihalla, ja talvikauden ajaksi kasvatus siirtyy sähköistettyihin kasvihuoneisiin. Vuodenaikojen mukainen syöminen on vuosien saatossa vähentynyt, mutta vaihtelu näkyy silti vielä suomalaisessa ruuassa, paras esimerkki tästä on juurikin ne alkukesän uudet perunat.

Suomalainen perusruoka on terveellistä ja maailmalla tunnettua. Ruuasta saa kaikki tarvittavat ravintoaineet, ja lisäksi erityisruokavalioille löytyy Suomesta erittäin kattavasti vaihtoehtoja. Erityisruokavaliot ovat suuri osa Suomen ruokavientiä ja täällä valmistettuja tuotteita myydään eri puolilla Eurooppaa ja Amerikassa asti. Suomalaisten tutkimusten tulokset ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja, ja monet ulkomaalaiset erityisruokavaliolliset ovat saaneet paljon apua ja helpotusta suomalaisesta ruuasta ja Suomen luonnon antimista.

Suomessa ilmainen kouluruokailu on osa opetussuunnitelmaa, ja sen tarkoitus on saada oppilaat jaksamaan koko päivän ja olla osana tapakasvatusta. Jo peruskoulussa opetetaan terveellisiä ruokailutapoja ja kotimaisuuden suosimista, ja terveellinen lähiruoka onkin nykyään kasvava trendi. Lähiruoka voi tarkoittaa eri tilanteissa eri asioita; joillekkin läiruokaa on kaikki suomalainen ruoka, joillekkin vain muutaman kilometrin säteeltä saatava ruoka. Leipä - varsinkin itsetehty ruisleipä on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Kauppojen leipävalikoimasta pystyy tuoteselosteita lukematta päättelemään missä päin Suomea leipä on leivottu, esimerkiksi makeat limput tulevat lännestä, ohuet rieskat lapista ja erilaiset piirakat tulevat idän suunnalta.

Kaikissa Pohjoismaissa on hyvin samantapainen ruokakulttuuri keskenään, eikä maiden väliset erot ole suuria ilman tarkempaa vertailua. Suurin ero tulee esiin mausteiden käytössä, ja siinä Suomi häviää kaikille muille Pohjoismaille. Suomalaiset laittavat ruokaan vähemmän suolaa ja muita mausteita kuin muut pohjoismaalaiset. Myös makeita jälkiruokia suositaan Suomessa vähiten, ja sokerin ja rasvan käyttö on alhaisinta. Ruokaa kuvaavat sanat selkeä, yksinkertainen ja käytännöllinen pätevät myös ruuan esillepanossa sekä suomalaisessa keittiövälineiden muotoilussa. Tunnetuimpia tuotemerkkejä alalta ovat Iittala, Pentik ja Kaj Franckin.

Helsinki on yksi Euroopan kiinnostavimmista trenikaupungeista ruuan saralla monipuolisuutensa ja laajan tarjonnan ansiosta. Ravintolamaailmassa suomalaisten perinteiden taso vaihtelee, sillä ainakin pääkaupunkiseudulla koitetaan kovasti uudistaa perinteitä ja kokeilla uutta, kun taas joissain paikoissa näkyy selvästi suomalaisen ruuan tuntomerkit: rosoista "perusruokaa", jossa maut on selkeästi tunnistettavista. Ruokajuomana on usein hanavettä tai maitoa, joskus myös olutta. Käsityöläisyritykset ja pienpanimot ovat taas nousussa rikastuttamassa olutvalikoimaa. Ulkomaalaisia ihmetyttää muun suomalaisen ruuan rinnalla myös se, että täällä puhdasta makeaa vettä tulee hanasta, eikä se oikeastaan lopu koskaan.

keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Setä vei minut metsään


Retki-, erä- ja luontoruokakurssilla pääsimme muutaman kerran Jounin johdolla retkille.


          

          

          


          

          

tiistai 23. elokuuta 2016

Kalastus



Onginta

Välineet
1. vapa 2. siima 3. koho 4. paino 5. koukku +syötti
   
Syötit
madot, tekomadot, pullataikina, rusinat, pikkukalat tai kalan osat


Virvelöinti

Välineet
vapa, kela (umpikela, avokela, hyrräkela), siima, viehe

Syötit
vieheet (esim. vaaput, lusikat, lipat, jigit)
viehe valitaan sen mukaan, mitä kalaa pyydetään


vaappu

Perhokalastus

Välineet
perhovapa, perhokela, perhosiima, pohjasiima, peruke, syötti, kahluuvarusteet

Syötit
vieheet, perhot

Miten perhokalastetaan?
Perhokalastuksessa mennään usein joen rantaan tai jokeen kahlaamaan ja heitetään syötti veteen. Syötti on niin kevyt, että siiman pitää olla painavaa jotta sitä voi heittää. Tavallisin heitto on päänyliheitto, jossa vapa viedään ensin olan yli taakse ja sitten eteen ja odotetaan että siima selkenee. Muita heittoja ovat esim. rullausheitto ja speyheitto.



Verkkokalastus

Välineet
vene ja airot/moottori, verkko, painot, verkon merkki

Syötit
Verkkokalastuksessa ei tarvitse käyttää erikseen syöttejä, vain verkko riittää.

Miten verkkokalastetaan?
Verkot lasketaan vesille haluttuun paikkaan riippuen siitä, mitä kalaa pyydetään. Verkkoon laitetaan painot ja se merkataan 1,5m korkeilla lipuilla, jotka siis kelluvat ja niiden avulla muut veneilijät tietävät varoa verkkoa ja verkon omistaja löytää verkkonsa. Kalat jää uidessaan kiinni verkkoihin ja sitten verkko nostetaan ja kalat irrotetaan verkosta.



Pilkintä

Välineet
kaira, pilkkionki, naskalit, syötit, sohjokauha, pilkkijakkara

Syötit
kärpäsen toukat, surviaisen toukat, kastemato



Ravustus

Välineet
rapumerta, syöttitikut, syötti

Syötit
Rapu on periaatteessa kasvissyöjä, mutta silti melkein kaikkiruokainen ja syötiksi kelpaa esimerkiksi liha, kala ja kana.

Miten ravustetaan?
Ravustaa voi kahdella tapaa, eli rapumerralla tai tikuilla. Jos ravustetaan merralla, martaan asetetaan syötti ja se viedään kivikkoiseen ja suojaisaan paikkaan odottamaan saalista, sitten se käydään nostamassa ja otetaan ravut talteen. Tikkuravustuksessa syötti laitetaan tikun päässä matalan veden pohjaan, pimeän tullessa ravut saapuu syömään ja sitten taskulampun valon kanssa paljain käsin kerätään rapuja. Kiinni pitää ottaa panssarikuoresta.



Tuulastus

Välineet
soutuvene ja airot, atrain, teloituskalikka, valaisin, tummat vaatteet

Syötit
Tuulastuksessa ei käytetä syöttejä.

Miten tuulastetaan?
Tuulastaja on soutuveneen päädyssä ja koittaa iskeä atraimella kaloja. Atrain on pitkävartinen piikikäs kalastusväline. Paras aika tälle kalastusmuodolle on syksyinen tyyni ilta/yö, ja silloin tehokas valaisin auttaa näkemään kalat.



keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Työssäopin kahdeksas ja viimeinen viikko


Viimeisellä viikolla - niinkun jokaisella muullakin viikolla, maanantai oli imurointipäivä. Tiistaina oli taas iso luokkaretkiporukka ruokittavana ja keskiviikko olikin sitten jo viimeinen päivä, ja vaihdoin koko päivän jäähilejuomakoneen osia. Työkavereille halit ja syksyllä nähdään!


Aika meni tosi äkkiä ja olisin viihtynyt paljon pidempäänkin.

Työssäopin seitsemäs viikko


Heti maanantaina saimme viimein uuden rasvakeittimen vanhan hajonneen tilalle! Ja tuli kyllä tarpeeseen, koska joka päivä kävi isoja luokkaretkiryhmiä. Keskiviikkona pääsin vetämään kaksi eri ohjelmapalvelua luokkaretkiläisille. Pidin eläintein etsintää (radalta piti etsiä eläinhahmoja) ja vauhtikisan, joka on NY-leiriltäkin tuttu, mutta vain lapsille suunnattu Mission Impossible.


Torstai oli näyttöpäivä. Näyttöni oli järjestää synttärijuhlat alusta loppuun yksin. Porukka oli aivan ihana ja ne oli kyllä koko harjoitteluni parhaat synttärit!

sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Työssäopin kuudes viikko


Kuudes viikko oli tapahtumarikas! Olin vain neljä päivää töissä, ja niin päivinä kerkesin pitämään tosi monet synttärit. Meillä oli myös kolme TET-tyttöä ja minut ja toinen harjoittelija laitettiin heidän ohjaajiksi, koska opettamalla oppii kuulemma itsekin parhaiten. Oli tosi kivaa päästä ohjaamaan toisia! TET-jaksot on vaan viikon, joten kassaa tai keittiötä ei keretä opettaa, sen sijaan meidän pomo haluaa aina saada annettua jotain hyviä muistoja Hoplopista, ja koitettiinkin parhaamme mukaan luoda niitä.

Torstaina meillä oli noin 50 hengen luokkaretkiryhmä, ja heille oli varattuna ruokailu. Sitten keittiössä kävi kuitenkin pieni työtapaturma (ei minulle), jossa rasvakeitin hajosi ja yksi joutui lähtemään ensiapuun. Jäimme tekemään yli viittä kiloa ranskalaisia ilman rasvakeitintä, mutta selvittiin siitäkin. Hajonnut rasvakeitin aiheutti paljon ongelmia perjantaina iltavuorossa, mutta maanantaina saadaan onneksi jo uusi!

maanantai 16. toukokuuta 2016

Työssäopin viides viikko


Viides viikko oli raskas ja pitkä. Säät viilenivät taas, ja asiakkaita tuli ovista ja ikkunoista. Oli niin kiireistä, että kenelläkään ei välttämättä ollut aikaa auttaa niissä asioissa joissa olin vielä epävarma, mutta se oli ihan hyväkin asia, koska kun jouduin ihan itse selviytymään niin opin paljon ja sain itsevarmuutta. En ollut koskaan ennen esimerkiksi kuuluttanut mitään, mutta kun oli kiire eikä kukaan muu juuri sillä hetkellä kerennyt kuuluttaa, niin minun täytyi. En tiennyt yhtään mitä pitää tehdä tai sanoa, mutta muistin nähneeni miten työkaveri sen kerran teki ja yritin tehdä samalla tavalla ja sitten vaan sanoin siihen mikrofoniin jotain, ja onnistuihan se ja asia tuli selväksi! Nykyään kuulutan ihan mielelläni kun kynnys tuli ylitettyä pakolla.

Perjantaina meillä oli taas tyky-päivä sekä kolme luokkaretkiryhmää, joten tekemistä riitti. Tein tyky-porukalle sämpylöitä ja hoidin kahvitarjoiluja ja koululaisporukoille jaoin rannekkeet ja kerroin säännöt. Tiedettiin jo etukäteen, että lauantaista tulisi kiireinen päivä, joten lupasin mennä auttamaan mikä tarkoitti kuudetta työpäivää tälle viikolle... Mutta kannatti mennä, sielä oli ihan kaaos ja jonoa ulko-ovelle asti, joten apu tuli tarpeeseen. Pääsin pitämään myös monet synttärit, ja nekin alkaa jo sujua rutiinilla. Tykkään ihan hirveesti siitä mitä teen.

3. viikkotehtävä


Hoplopissa asiakaspalautetta otetaan jatkuvasti vastaan suullisesti. Lisäksi ulko-oven vieressä on piste, jossa voi jättää palautetta kirjallisesti, ja meillä on myös asiakaskäyttöön tarkoitettu tablet-tietokone kahvilassa, ja sitä kautta pystyy myös jättämään palautetta. Suulliset sekä kirjalliset palautteet käydään usein läpi työporukalla, ja jos jotain parantamisen kohteita tulee ilmi, niin ne kyllä otetaan huomioon. Tabletilla sekä nettisivuilla annetut palautteet menevät suoraa Hoplopin johdolle Vantaalle, ja he käsittelevät palautteet sielä ja ottavat sitten yhteyttä jos palautteissa on jotain huomioitavaa. Asiakaspalautteet ovat vaikuttaneet esimerkiksi gluteenittomien leivonnaisten määrään.

maanantai 9. toukokuuta 2016

1. viikkotehtävä


Perehtyminen työssäoppipaikkaan

1. Hoplop Oy on vuonna 2005 perustettu franchising-periaatteella toimiva liikuntaseikkailupuisto. Intera on Hoplopin enimmistöosakas, ja toimitusjohtajana toimii Maarit Pulkki.

2. Liikeidea on sisätiloissa oleva liikuntaseikkailupuisto kaiken ikäisille. Tarkoitus on tarjota mielekästä tekemistä koko perheelle ympäri vuoden. Osa leikkialueen paikoista on vaativia ja niiden on tarkoitus kehittää lapsen motorisia taitoja ja toimintakykyä. Lisäpalveluina on toimipisteestä riippumattomasti syntymäpäivien järjestämistä sekä kahvila, ja joissain paikoissa myös lastenhoitopalveluita.

3. Henkilökunta Tampereen toimipisteessä on pääsääntöisesti toisen asteen koulutuksesta valmistuneita, juuri työelämään siirtyneitä naisia. Minkään tietyn alan koulutusta ei vaadita, mutta asiakaspalvelutaidot olisi hyvä hallita. Kielitaitokin tulee välillä todella tarpeeseen, mutta pelkällä englannilla pärjää pitkälle jos tuntee yrityksen perussanaston.

4. Toiminnan laatua seurataan aktiivisella asiakaspalautteen keräämisellä ja sen huomioimisella. Keittiön puolella laatua valvotaan omavalvonnalla. Hoplopin johto on yrityksen asioissa yhteydessä toimipisteiden esimiehiin, joka sitten välittää tietoa muulle henkilökunnalle. Tampereella tiedotus kulkee työporukan kesken suullisesti sekä Whatsappissa. Uudet työntekijät perehdytetään kertomalla ja opettamalla yrityksen asioita, ja lisäksi heille annetaan luettavaksi Tervetuloa töihin Hoplopiin! -niminen kirjanen joka kertoo Hoplopista yrityksenä ja sen toimintatavoista. Työntekijöiden hyvinvoinnista pidetään huolta tyky-päivillä ja huolehtimalla että välit kaikkien osapuolten kanssa ovat hyvät, että kaikkien on hyvä olla osana työporukkaa. Kaikista pienistäkin asioista kesustellaan työpaikalla esimiehen ja muiden työntekijöiden kanssa. Hoplop tunnetaan iloisena ja hyväntuulisena leikkipaikkana, jossa kaikilla on kivaa, ja tätä kuvaa ylläpidetään asiakaslähtöisellä palvelulla ja iloisella mielellä.

Työssäopin neljäs viikko


Neljännellä viikolla oli ulkona niin loistavat kelit, että se näkyi heti asiakasmäärässä. Koko viikko oli tosi hiljainen, mutta sainpahan ihan rauhassa opetella uusia juttuja. Järjestin varaston, sain sinne tosi paljon lisää hyllytilaa ja heitin paljon turhaa tavaraa roskiin. Järjestimme tällä viikolla myös yhden tyky-päivän. Tutustun koko ajan paremmin myös työkavereihin, ja olen saanut osasta jo ihan oikeita kavereita! En voi tarpeeksi hehkuttaa kuinka kivaa on olla osa tälläistä työporukkaa. Vietin myös ensimmäisen kokonaisen viikonlopun vapaalla.

En saa julkaista blogissa kuvia, mutta voin esitellä kuvia sitten koulussa.

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

2. viikkotehtävä


Työpaikallani ympäristöasiat on huomioitu mahdollisuuksien mukaan ihan hyvin. Kertakäyttöastioita käytetään kyllä aika paljon kun järjestellään synttäreitä, mutta roskat lajitellaan ja viedään oikeisiin roskiksiinsa. Esteettömyys on vähän vaikea huomioida liikuntaseikkailupuistossa, koska ei sinne seikkailuradalle tai pomppulinnaan ja trampoliinille voi liikuntarajoitteiset mennä. Pelikoneet on niin matalia, että niillä melkeinpä kuka tahansa pystyy pelaamaan, jos vaan kädet toimii. Sisälle pääsee pyörätuolillakin ja tila on esteetön ja avoin, mutta paikan kaikkia palveluita ei ikävä kyllä pysty käyttämään.

Työssäopin kolmas viikko


Kolmannella viikolla pääsin pitämään synttäreitä ja puhumaan paljon englantia kassalla. Synttäreitä pidettäessä katetaan astiat ja herkut huoneeseen etukäteen, ja sitten kun synttärisankari tulee niin kerätään ensin synttäriporukka kasaan synttärihuoneeseen ja viedään jäätelöpallokakku, lauletaan onnittelulaulu ja jaetaan rannekkeet kaikille ja kerrataan säännöt. Olen oppinut kaikki perusasiat aika hyvin ja osaan nyt aika sujuvasti tehdä töitä. Olin taas viikonloppuna töissä ja oli tosi kiireistä, mutta on kivaa että tekemistä riittää enemmän mitä kerkeää kunnolla tehdä, ja sain kehuja siitä että vaikka on kova kiire niin en panikoi. Työporukka meillä on ihan mahtava niin tykkään hirveesti aina mennä töihin.

keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Työssäopin toinen viikko


Toinen viikko oli ensimmäistä parempi ja kivempi. Opin paljon uusia juttuja ja tutustuin lisää työkavereihin. Tällä viikolla olen töissä viikonlopun, että näen millaista on kiireisinä päivinä ja pääsen järjestämään synttäreitä. Lauantaina kävi kuulovammaisten ryhmä, ja olin heidän valvojanaan kaksi tuntia. Työt on aika vaihtelevia, koskaan ei ole tylsää ja siellä on kiva olla kun on niin kivoja ihmisiä ympärillä.


Työssäopin ensimmäinen viikko


Viime viikolla alkoi työharjoittelu, jonka suoritan Tampereen Hoplopissa.

Olin ensimmäisellä viikolla vain kolme päivää töissä sairasloman takia, mutta siinä ajassa opin jo vähän Hoplopin toimintatapoja ja tutustuin muutamiin työkavereihin. Siivoilin, opettelin kassan käyttöä ja yritin saada rutiineista kiinni. Ensimmäisestä viikosta jäi ihan hyvä fiilis.

maanantai 11. tammikuuta 2016

Wildlife, Lappi


Opastettua eläinten ja lintujen katselua ja kuvausta Ranualla marraskuusta maaliskuuhun joka lauantai kello 11:00 alkaen. Säävaraus.



Ohjelman kesto ja reitin kuvaus
Koko ohjelmaan kuluu aikaa noin 7 tuntia. Tapaamis- sekä lopetuspaikka on RanuaZoo -eläinpuistossa sijaitseva safaritalo ja retkellä ajamme RanuaZoosta Saukkojärvelle ja takaisin. Saukkojärvellä käytössämme on erämökki, jossa syömme eväät. Retkellä ajetaan kolmipaikkaisilla moottorikelkoilla noin 50 kilometriä valmista valaistua reittiä pitkin. Moottorikelkan käyttöä opastaa kokenut ja ammattitaitoinen opas, ja moottorikelkan kuljettamiseen vaaditaan traktorikortti.

Hinnat
aikuinen 80€
lapsi 10-18v. 50€

Kohderyhmä ja palvelukielet
Kohderyhmä on yli 10-vuotiaat harrastelijavalokuvaajat sekä lintubongarit. Opastusta saa suomen, englannin, ruotsin ja saksan kielillä.

Varusteet
Asiakkaat saa yrityksestä eväspussin sekä kaikki retkellä tarvittavat varusteet ja välineet (kengät, haalarin, hanskat, kypärän ja kypärähupun). Mukaan pitää itse ottaa lämmin aluskerrasto ja villasukat. Saarijärven erämökillä on ulkohuussi ja nuotiopaikka.


Ohjelman kuvaus
Retkellä näet ja koet upeaa Lapin talvista metsää, sen eläimistöä ja kasvistoa sekä pääset nauttimaan moottorikelkka-ajelusta. Tällä retkellä usein nähtyjä lajeja ovat ilves, poro, jänis, kettu, tunturipöllö, lapinpöllö, huuhkaja sekä sinirinta.